Dokładne wymieszanie składników bardzo często decyduje o jakości produktu finalnego. Urządzenia, które możemy do tego celu zastosować to mieszlniki i miksery. Systemy te, działające w układzie pionowym lub poziomym, służą do szybkiego i dokładnego mieszania materiałów sypkich, płynów, homogenizacji substancji kremowych lub mielenia półproduktów, jak również dozowania innych materiałów np. syropów czy aromatów do mieszanych substancji. Kształt i wyposażenie systemu mieszania dopasowany jest do specyfiki produktów, z którymi ma pracować oraz do efektów końcowych jakie chcemy osiagnąć.
Jednym z przykładów mieszalnika pionowego jest wolnoobrotowy mieszalnik ślimakowy. Mieszadło o kształcie ślimaka dostarcza materiał z dolnej części do górnej naczynia stożkowego. Obracające się ramię krąży z mieszadłem ślimakowym wzdłuż wewnętrznej ściany naczynia i powoduje mieszanie materiału. Opadanie cząstek materiału odbywa się dzięki grawitacji w stożkowym naczyniu, a prędkość opadania wzrasta wraz ze zmniejszaniem się średnicy naczynia. Wynikiem tych jednocześnie przebiegających ruchów jest szybkie i intensywne mieszanie przy małym zużyciu energii i wysokim poziomie dokładności mieszania.
Innym rozwiązaniem dla szczególnie trudno mieszających się produktów może być wysokoobrotowy mieszalnik poziomy z mieszadłem umieszczonym horyzontalnie i wyposażonym w lemiesze, które krążąc z prędkością stu kilkudziesięciu obrotów na minutę w sposób huraganowy mieszają półprodukty ze sobą.
Ciekawym rozwiązaniem do delikatnego a jednocześnie intensywnego mieszania substancji sypkich jest mieszalnik w kształcie litery Y, który obracając się wokół swojej osi poziomej powoduje przemieszczanie się produktu z beczki do uszu i z powrotem.
Do mieszania kremów np. gorącej czekolady z orzechami czy mas waflowych z różnymi dodatkami wykorzystuje się mi-ksery wyposażone w kilka mieszadeł o różnych kształtach: inne do mieszania masy, inne do zbierania produktu ze ścianek naczynia oraz inne do cięcia czy mielenia dodatków twardych.
Do mieszania płynów możemy zastosować proste zbiorniki z mieszadłem o różnych kształtach umieszczonym pośrodku.
Zgodnie z życzeniami Klienta mieszalniki wyposażane są w:
- urządzenie zwilżające (dysza rozpraszająca) dla dodawania płynów
i cieczy do substancji mieszanej lub dla czyszczenia mieszalnika,
- podwójny płaszcz służący do chłodzenia lub podgrzewania substancji mieszanej,
- urządzenie tensometryczne do ważenia mieszanego konglomeratu,
- różne systemy wypuszczania produktu z naczynia (spust ręczny, pneumatyczny,
wypust szybrowy),
- systemy podawania półproduktów i odbioru produktu finalnego (podajniki
ślimakowe, kubełkowe, pneumatyczne, itp.).
1. MIESZALNIK HV - pionowy system mieszania produktów sypkich
2. MIESZALNIK HVP - pionowy system mieszania kremów i past
3. MIESZALNIK HHY - poziomy mieszalnik obrotowy
4. MIESZALNIK HHP - huraganowy system mieszania produktów sypkich