Kursy walut: 1 EUR = 4.69 PLN; 1 USD = 4.4 PLN [więcej...]
Darmowa bramka SMS
Język: polski english

 
 

 

 

Albertina Polska

[Polska]Mieszalniki i miksery

Prześlij produkt znajomemu Dodaj produkt do schowka

Dokładne wymieszanie składników bardzo często decyduje o jakości produktu finalnego. Urządzenia, które możemy do tego celu zastosować to mieszlniki i miksery. Systemy te, działające w układzie pionowym lub poziomym, służą do szybkiego i dokładnego mieszania materiałów sypkich, płynów, homogenizacji substancji kremowych lub mielenia półproduktów, jak również dozowania innych materiałów np. syropów czy aromatów do mieszanych substancji. Kształt i wyposażenie systemu mieszania dopasowany jest do specyfiki produktów, z którymi ma pracować oraz do efektów końcowych jakie chcemy osiagnąć.

Jednym z przykładów mieszalnika pionowego jest wolnoobrotowy mieszalnik ślimakowy. Mieszadło o kształcie ślimaka dostarcza materiał z dolnej części do górnej naczynia stożkowego. Obracające się ramię krąży z mieszadłem ślimakowym wzdłuż wewnętrznej ściany naczynia i powoduje mieszanie materiału. Opadanie cząstek materiału odbywa się dzięki grawitacji w stożkowym naczyniu, a prędkość opadania wzrasta wraz ze zmniejszaniem się średnicy naczynia. Wynikiem tych jednocześnie przebiegających ruchów jest szybkie i intensywne mieszanie przy małym zużyciu energii i wysokim poziomie dokładności mieszania.

Innym rozwiązaniem dla szczególnie trudno mieszających się produktów może być wysokoobrotowy mieszalnik poziomy z mieszadłem umieszczonym horyzontalnie i wyposażonym w lemiesze, które krążąc z prędkością stu kilkudziesięciu obrotów na minutę w sposób huraganowy mieszają półprodukty ze sobą.

Ciekawym rozwiązaniem do delikatnego a jednocześnie intensywnego mieszania substancji sypkich jest mieszalnik w kształcie litery Y, który obracając się wokół swojej osi poziomej powoduje przemieszczanie się produktu z beczki do uszu i z powrotem.
Do mieszania kremów np. gorącej czekolady z orzechami czy mas waflowych z różnymi dodatkami wykorzystuje się mi-ksery wyposażone w kilka mieszadeł o różnych kształtach: inne do mieszania masy, inne do zbierania produktu ze ścianek naczynia oraz inne do cięcia czy mielenia dodatków twardych.
Do mieszania płynów możemy zastosować proste zbiorniki z mieszadłem o różnych kształtach umieszczonym pośrodku.

Zgodnie z życzeniami Klienta mieszalniki wyposażane są w:
- urządzenie zwilżające (dysza rozpraszająca) dla dodawania płynów
i cieczy do substancji mieszanej lub dla czyszczenia mieszalnika,
- podwójny płaszcz służący do chłodzenia lub podgrzewania substancji mieszanej,
- urządzenie tensometryczne do ważenia mieszanego konglomeratu,
- różne systemy wypuszczania produktu z naczynia (spust ręczny, pneumatyczny,
wypust szybrowy),
- systemy podawania półproduktów i odbioru produktu finalnego (podajniki
ślimakowe, kubełkowe, pneumatyczne, itp.).

1. MIESZALNIK HV - pionowy system mieszania produktów sypkich
2. MIESZALNIK HVP - pionowy system mieszania kremów i past
3. MIESZALNIK HHY - poziomy mieszalnik obrotowy
4. MIESZALNIK HHP - huraganowy system mieszania produktów sypkich
Zadaj pytanie

 

Dodatkowe informacje:

Cena:Zapytaj o cenę

 

Sprawdź produkty w kategorii: Maszyny i urządzenia ->Maszyny dla przemysłu spożywczego

 
     
 

Albertina Polska

Ulica:Sycowska 48
Miasto:Wrocław
Kod pocztowy:51-319
Region:dolnośląskie
Kraj:Polska
Telefon: +48 71 3500886
Faks: +48 71 3500894

Osoba kontaktowa

Imię i Nazwisko: Paweł Spurtacz
Telefon stacjonarny: +48 71 3500886
Zadaj pytanie

 
     


Jak prawie wszystkie strony internetowe również i nasza korzysta z plików cookie. Zapoznaj się z regulaminem, aby dowiedzieć się więcej. Akceptuję